Onko Windowsilla enää tulevaisuutta

Tekstissä lainauksia ja otteita Benedict Evansin kirjoituksesta ”Microsoft, Capitulation and the end of Windows Everywhere”. Sanamuodot allekirjoittaneen.

Tiedossamme on ollut maailman muuttuminen mobiiliin suuntaan. Kymmenkunta vuotta taaksepäin meillä oli ensimmäisiä älypuhelimia, missä saatiin sähköpostit toimimaan ja niillä pääsi netin ihanuuksien pariin. Jo silloin puhuttiin että mobiilius tulee ja muuttaa työntekemisen mallia.

Onko näin kuitenkaan tapahtunut? Ei, mutta viitteitä on ollut jo ilmassa pidempään. Markkinoille on tullut huomattava määrä uusia tarjokkaita, ja entiset ekosysteemit natisevat liitoksissaan. Perinteinen työn tekemisen malli yrityksissä on muuttumassa tai osassa jo muuttunutkin, osaa asioista on kyettävä hoitamaan myös mobiilisti tabletin tai luurin välityksellä. Moni ohjelmistotoimittaja on herännyt siihen tosiasiaan, ettei heidän asiakkaiden käyttäjäkunta saa nykyaikaista palvelua heidän tuotteillaan. Parhaimpana esimerkkinä muistan erään kohtuullisen suuren terveyspalveluita tarjoavan talon tietohallintajohtajan kertoneen seminaarissa, kuinka he saivat ajanvarauksen toimimaan ja asiakkaita huomattavan paljon lisää. He teettivät APPSin yleisille puhelinmalleille, jakoivat sen ilmaiseksi sovelluskaupan kautta sekä mainostivat asiaa asiakkailleen. Tämän jälkeen ensimmäisen kuukauden aikana noin 15% normaalista puhelinliikenteestä poistui, kun käyttäjät varasivat terveyspalveluihin itse aikansa. Aivan varmaan alkupanostus maksoi itsensä takaisin muutamassa kuukaudessa. Ja kaikki olivat tyytyväisiä; henkilökunta pystyi keskittymään hoitotyöhön, asiakkaan ei tarvinnut jonottaa puhelimessa vaan sai heti ajanvarauksen tehtyä, vaikka keskellä yötä.

Microsoftin ostaessa Nokian puhelimet monilla oli usko, että tietotekniikka tulee menemään mobiilina Windowsin suuntaan. Nokiaa syytettiin perinteisen kultakaivoksen myymisestä alihintaan kasvottomalle toimijalle. Ehkäpä viime kuukausien uutisointia seuranneena voidaan sanoa että voittajana selvisi Nokia. Puhelimistaan luopunut Nokia olisi voinut tehdä paljon suuremman tilin aikaistamalla kauppaa parilla – kolmella vuodella. Tosin minulla ei ole tietoa, kuinka yleensä nämä neuvottelut etenivät, oliko ylipäätään mahdollista tehdä myyntiä aiemmin.

Miten sitten on käynyt Microsoftin Windows Phone käyttöjärjestelmän ja niiden laitteiden. Nyt kun katsoo puhelimien markkinaosuuksia niin Nokia teki todellakin oikean ratkaisun luopuessaan luureistaan. Eikä oikeastaan kukaan muu kuin Microsoft ole lähtenyt rakentamaan laitetta WP järjestelmän päälle. Android johtaa selkeästi luurien käyttöjärjestelmissä, ja kaukana takana tulee Apple sekä Microsoft. Kvartaalin aikana Microsoft teki erittäin suuren alaskirjauksen luureistaan johtuen.

Mitä tämä tarkoittaa meille normaalia toimistotyötä tekeville? Olemme pitäneet itsestään selvyytenä, että koneessa on jokin Windows ja sen päällä pyörii vähintään Officen jokin versio. Ennustan että tulevaisuudessa tämä tulee muuttumaan, koska ei enää juuri kukaan mobiilina aikakautena käytä luurissaan Officea, koska se on yksinkertaisesti pirun vaikeaa näytön ja näppäimistön koon vuoksi. Enemmänkin tietoa luetaan tiedostomuodoista riippumatta yleisillä ohjelmistoilla ja viestiin vastataan, eikä enää välttämättä sähköpostilla. Tuoreempi sukupolvi käyttää viesteissään montaa eri sovellusta, joilla ei ole mitään tekoa Microsoftin monopolin kanssa.

Voidaanko siis sanoa, että Microsoft tippuu kuin eno veneestä. Ei vielä, on liian aikaista ja heillä on tuotteita jotka kantavat läpi vaikeiden aikojen. Mutta mitään uutta ja mullistavaa ei kyseinen yritys ole tuottanut muutamaan vuoteen, ainakaan sellaista mistä suuri yleisö olisi kohissut. Entäpä meidän tulevaisuuden käyttäjät. Heille mobiili on tullut tutuksi lapsesta saakka, ja heillä ei välttämättä ole tarvetta saada perinteistä Windows konetta käyttöönsä. Usein käyttäjille riittää, että he pääsevät vain tarvittavaan tietoon kiinni. Silloin perinteinen laite ei ehkäpä ole täysin tarkoituksenmukainen, vaan on edullisempia laitteita ja käyttöjärjestelmiä minkä käyttäjä voi valita.