Pääsin kuuntelemaan viime viikolla mielenkiintoisia luentoja IOT:n (Internet Of Things, esineiden internet) olemassaolosta ja tulevaisuudesta. Kokonaisuutena IOT on erittäin mielenkiintoinen ja arkea helpottava ominaisuus. Näkemykseni mukaan olemme klikkauksen päässä kokonaan uudesta tavasta toimia tietoteknisessä ympäristössämme.
Mitä tämä IOT yksinkertaisimmillaan tarkoittaa? Yksinkertaisesti kaikkiin laitteisiin tullaan tulevaisuudessa mahduttamaan hieman älyä mukaan, jolloin laite osaa kommunikoida joko kanssasi tai kolmannen osapuolen kanssa. Jokaisellahan varmaan on jo jonkinlainen yhteys julkiseen verkkoon, johon laitteet tullaan kytkemään.
Otetaan asiasta kulunein esimerkki; Olet kaupassa ja et muista mitä jääkaapissasi on. Avaat omasta kännykästäsi ohjelman, joka kertoo reaaliaikaisesti mitä jääkaapissa on, sekä tuotteiden määrät, että päiväykset. Lisäksi perheen ruokahuollosta vastaava on voinut määrittää ”hälytysrajat”, eli jääkaapissa pitää olla esimerkiksi viisi litraa maitoa, jolloin minäkin osaan tuoda oikean määrän kaupasta. Kuulostaa hienolta, mutta onko tämä oikeasti sitä.
Minulle, kuten varmaan monelle muullekin, tämä helpottaa kiireistä arkea ja tietyllä tavalla vapauttaa. Yllä oleva antaa esimerkiksi vanhusten kotihoitoon rutkasti lisää eväitä, koska voidaan helposti suunnitella asioita joko omaisten tai palveluntuottajan toimesta sujuvampaa arkea.
Mahdollisuuksia IOT avaa valtavasti. Mutta onko asia oikeasti näin? No eihän se ole, koska taustalla on teknisiä laitteita, ja vian sattuessa tietoon ei välttämättä voida luottaa. Käytössä on jo eläinten ruokinta-automaatteja, ja kuvittele että lataat ennen lomamatkaasi lemmikillesi tai tuotantoeläimelle kahden viikon muonat automaattiin, mutta kolmannen päivän jälkeen se jumiutuu tai järjestelmä kaatuu; kohtaat eläimet nälkäisenä tai pahimmassa tapauksessa menehtyneenä palattuasi lomaltasi.
Toinen suuri uhka on tietoturva. Jokainen on varmaan väkisellä kuullut tv-formaatista Big Brother. Tuleeko tästä entistä enemmän ”isoveli valvoo” toimintaa. En tarkoita tätä kansallisella tasolla, vaan enemmänkin kansainvälisesti. Ainakin markkinamiehet saavat sellaista tietoa toimistamme mitä aiemmin ei ole ollut saatavilla. Lisäksi tietoturvaan kuuluu myös itse laitteet, kuinka varmistumme, ettei kukaan esimerkiksi verkon kautta sammuta pakastintamme?
Oikeasti IOT on ainoastaan termi esineiden internetistä, joka on nyt kiihtyvällä vauhdilla tulossa myös kuluttajapuolelle. Tietotekniikan parissa toimineet ovat käyttäneet teollista internettiä hyväkseen jo viime vuosituhannen puolelta. Eli vanha olemassa oleva tekniikka on saanut hienon nimen, kuorrutuksen ja siitä tuodaan kiihtyvällä tahdilla myös kuluttajapuolelle.
Itse näen tämän valtavana mahdollisuutena, jolla on myös uhkakuvansa. Parhaita käytäntöjä ja maalaisjärkeä noudattamalla sekä riittävästi tietoturvaan panostamalla tästä tulee erittäin käyttökelpoista tekniikkaa. Tietotekninen maailma voi muuttua enemmän kuin mitä Windowsin ekosysteemin keksiminen.